NHG grens omhoog in 2024

De grens voor een NHG-hypotheek stijgt in 2024 naar €440.000. In 2023 was de grens € 405.000. Breng je energiebesparende voorzieningen aan? Dan wordt de maximale kostengrens in 2024 €461.000.

Daarnaast betaal je voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie eenmalig een NHG-premie, de zogenaamde borgtochtprovisie. De borgtochtprovisie voor een NHG-hypotheek blijft in 2024 gelijk aan 2023, namelijk 0.6% over de hoogte van de hypotheek.


De verhoging van de NHG betekend dat meer huizenkopers in aanmerking komen voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie. Om aanspraak te kunnen maken op een lening met NHG mag het aankoopbedrag van een woning niet boven het vastgestelde bedrag liggen.

Wanneer je een NHG-hypotheek afsluit, betaal je een lagere rente aan de geldverstrekker, omdat deze de zekerheid heeft dat jouw hypotheeklening wordt terugbetaald. Bijvoorbeeld in het geval dat jij je baan verliest, of bij een scheiding welke ervoor zorgt dat jij je hypotheek niet meer kan betalen, staat de NHG garant en zorgt ervoor dat de volledige hypotheeklening wordt terugbetaald aan de bank.

Wilt u meer weten over de Nationale Hypotheek Garantie? Loop dan binnen en maak een afspraak met onze partner hypotheek specialist Jan Schelhaas.
 

Carpe Diem Makelaardij