Taxaties

Wat is een taxatie?

Taxatie is een bekende term in de wereld van vastgoed. Maar wat is het precies? Wij leggen het uit.

Een taxatie is kortgezegd de waardebepaling van een woning. Het vertelt ons hoeveel de woning waard is in de actuele huizenmarkt. Op verschillende aspecten wordt het pand geïnspecteerd en gecontroleerd door een deskundige en onpartijdige (!) taxateur. De uitkomsten, welke bepalend zijn voor de waarde van de woning, worden verwerkt in het zogenoemde taxatierapport. De volgende factoren spelen hierin een belangrijke rol:

=   Wat is de ligging van het huis, en hoe ziet de omgeving eruit?

=   In welke staat verkeert de woning zowel aan de binnen- als buitenkant?

=   Wat zijn de afmetingen van de woning en komt dit overeen met het Kadaster?

=   Is de indeling functioneel?

=   Zijn er juridische aspecten waarmee rekening moet worden gehouden?

=   Wat vertelt het bestemmingsplan over de woning en haar omgeving?

Wanneer is een taxatie noodzakelijk?

Voor het kopen van een woning heb je een (nieuwe) hypotheek nodig. Om te bepalen hoeveel jij mag lenen, zal de hypotheekaanbieder jou vragen het taxatierapport aan te leveren: hét bewijs voor de daadwerkelijke waarde van het huis op dit moment. Naast je inkomen is dit ook bepalend voor de hoogte van de hypotheek.

Een taxatie heb je ook nodig wanneer je jouw huidige hypotheek wilt verhogen of bij scheiding (boedelscheiding).

Carpe Diem Makelaardij als taxateur
Voor de waardebepaling taxeren wij jouw huis in Dronten of omgeving. Een aantal punten zijn hierbij van belang om vooraf te weten:

=   Carpe Diem Makelaardij als taxateur: Het is wettelijk alleen toegestaan om ons in te schakelen voor de taxatie, als wij geen andere rol spelen in de aankoop of verkoop van de woning. Dit om de onafhankelijkheid te waarborgen. Is dit niet het geval, dan helpen wij jou graag.

=   Een taxatie is geen bouwkundige keuring: Wij controleren de staat van de woning, en de bevindingen daarvan worden opgenomen in het taxatierapport. Een bouwkundige keuring is hier nooit een onderdeel van. Wil je toch graag dat er een keuring plaatsvindt, dan verwijzen wij jou graag door naar een kundige partij.

=   Ingeschreven bij de NRVT: Wij zijn ingeschreven bij de NRVT; het register waarin elke taxateur ingeschreven dient te zijn, en daarmee bewijst aan alle eisen te voldoen.